Skip to content

showcase

Maurice Ditmer – The big B Album recording, Jazz meets Bach

Maurice Ditmer Jazz Quartet is de studio ingekomen om een EP op te nemen, waarin Jazz en Bach elkaar ontmoeten. Het quartet bestaat uit Maurice Ditmer op trompet en bugel, Wim de Vries op drums, Bart Tarenskeen op bass en Marcus Schinkel op piano. De composities zijn klassiek jazz waar stukken van Bach in zijn verwerkt, waarbij de hoofdrol bij trompet en piano ligt. Naast de audio is ook een promo video opgenomen, in samenwerking met HEAVEN HEAVEN producties.

Technical Specs

Op de trompet na, is alles gelijktijdig in de live ruimte opgenomen, met minimaal gebruik van baffles. Alleen om wat “kritische” scheiding te krijgen zijn bij de upright bass en de piano wat schotten geplaatst. Voor de rest was het devies: keep it simple, and live! Voor deze muziek levert het goed gebruik maken van overspraak een plus in ambience en feel.
De trompet en bugel zijn wel afgezonderd opgenomen, in de vocal-booth, het volume van deze instrumenten zou wel weer een probleem kunnen vormen in de mix.
Drums zijn minimalistisch opgenomen, gebruikmakend van een mono overhead (Flea U47) en accenten bij kick (U47fet) en snare (SM57) en een paar spot mics voor het geval dat. De piano, onze mooie Yamaha U3 upright, is van achteren gemic’ed met een stereo XY (Telefunken M260, nier). De upright bass van Bart is met een combi van eigen element en RCA 77Dx opgenomen. De trompet en bugel zijn met een combi van RCA74j ribbon en SM7b mic opgenomen.

Na een ochtend opnemen, is in de middag met de mix gestart. Alles is via de SSL gemixed, met EQ met een vleugje outboard, en vandaar rechtstreeks via de BURL B2 ADC naar stereo gebounced. Een minimalistische aanpak, die slechts een revisie nodig had, waarin besloten werd de trompet/bugel meer prominent te plaatsen.

De tracks zijn door Lars gemastered bij E-mastering, de video is door Sara Smit en Quenne Lyon van HeavenHeaven gemonteerd.